Budapest
11:00 A Tokaji borvidék Hegyközségi Tanácsának képviselői levelet adnak át Bajnai Gordon miniszterelnöknek, amelyben követelik a kormánytól, hogy vegye ki a Tokaj Kereskedőházat a privatizálandó állami tulajdonok listájából és helyezze tartós állami tulajdonba. Helyszín: Parlament, I-es kapu. Info: Tokaji borvidék Hegyközségi Tanácsa, 47/552-141.

Bajnai Gordon Úr

A Magyar Köztársaság Miniszterelnöke részére

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Történelmi lépés megtételére kérjük a Miniszterelnök Urat, annak érdekében, hogy a Tokaji Borvidék meghatározó, állami tulajdonú cége a Tokaj Kereskedőház Zrt. (TK Zrt.) a világgazdaságot sújtó válságból megerősödve, a szőlőtermelők megélhetését hosszútávon, stabilan biztosítva  kerüljön ki.

 

A Tokaji Borvidéken jelenleg mintegy 5500 ha-on folyik szőlőtermesztés, amelynek több mint a fele 3000 kistermelő tulajdonában van. Ugyan a hazai és külföldi tőke is megjelent a Borvidéken, melynek eredményeként  10, egyenként több mint 100 ha területtel és teljesen kiépített vertikummal rendelkező cég működik a borvidéken, de ezek nem segítették a kistermelői gondok megoldását

 

Az érintett kistermelők hagyományosan elaprózott parcellákon folytatják termelésüket, amelyek méretüknél és tőkeerejüknél fogva sem alkalmasak a szőlészet-borászat-borkereskedelem teljes vertikumának kiépítésére. Jellemzően ezen szőlőültetvények kora a 20 évet meghaladja, elöregedettek, korszerűsítésre szorulnak, ami a rentábilis termesztés előfeltétele.

 

Ebben a tulajdonosi szerkezetben különös jelentőséggel bír a TK ZRT, mert a borvidéki cégek közül egyedül biztosít stabil felvásárlási lehetőséget, piacot a kistermelőknek. A termőföld kárpótlás lezárása után a cég szőlőalapanyag szükségletének 95%-át fedezi a kistermelőktől való felvásárlás útján.

 

Mindezekből látható, hogy a TK ZRT létalapját jelenti a kistermelői szőlőtermesztés fenntartása és az ebből származó alapanyag biztosítása. Ugyanakkor a kistermelők számára is az egyetlen biztos értékesítési, piaci lehetőséget a TK ZRT jelenti, amit az elmúlt évek gyakorlata és a szerződéses kapcsolatok is bizonyítanak.

 

A termelési kedv és bizalom fenntartását nagymértékben rontja a TK ZRT privatizációjának évek óta tartó kísérletei illetve ennek napirenden tartása. Az eddigi elvetélt privatizációs kísérletek is azt mutatják, hogy az ágazatra jellemző 1% körüli eszközarányos jövedelmezőség mellett komoly befektetőre nem számíthatunk.

 

Ez a bizonytalan helyzet a TKZRT egyéb vevői-beszállítói üzleti kapcsolatait is hátrányosan érinti, amely a kiélezet piaci helyzetben súlyos gazdasági károk kockázatát  rejti magában.

 

Véleményünk szerint a privatizáció kérdését nem szabad tovább lebegtetni a cég felett, hanem ki kell mondani, hogy a Tokaji Borvidék meghatározó képviselője a TK ZRT olyan nemzeti érték, amelynek tartósan állami tulajdonban kell maradni. Az állami tulajdon megtartása mellett a termelők és a dolgozók hosszú távú érdekeltségét növelni kell, a szőlőtermesztés és annak megújítása valamint a TK ZRT eredményes működése, fenntartása érdekében. Erre vonatkozóan a hazai agrárágazatban végrehajtott hasonló, pozitív példák is vannak már.

 

A fenti véleménnyel megegyező hozzászólások és kérések már elhangoztak a Tolcsvai Hegyközség által 2009 áprilisában megszervezett termelői fórumon is. Magunk részéről szeretnénk megerősíteni ezen termelői és önkormányzat részről megfogalmazott kérést.

 

 

 

Tisztelettel kérjük Miniszterelnök Urat szíveskedjen intézkedéseket tenni, hogy

 

a.)    a TKZRT  privatizálására ne kerüljön sor, tartozzon a tartósan állami tulajdonú cégek körében;

b.)    az állami tulajdon megtartása mellet olyan termelői, dolgozói többségi befolyású vagyonkezelési konstrukció jöjjön létre, amely szerint a vagyonkezelés ellenértékeként a TK Zrt. adózott nyeresége nagyobb részét az állami tulajdon fejlesztésére kell kötelezően fordítani;

c.)     a vagyonkezelő szervezet működése során garantálni kell, hogy a termelők és dolgozók körén kívül eső személy befolyást ne szerezzen;

 

 

A jelenlegi gazdasági válság idején a minél hatékonyabb működés szükségszerű, az érdekeltség növelése pedig ehhez elengedhetetlen, mind a termelők mind a dolgozók körében.

A tartós állami tulajdon mellett a termelői-dolgozói kör kezébe célszerű koncentrálni a cég vagyonkezelését. Ezáltal a létbizonytalanságot szülő félelmek megszűnnek. Ezzel biztosítható a TK ZRT működésének zavartalan folyamata, a gazdasági válság túlélése és a Tokaji Bor világpiaci térhódításának gazdasági környezeti feltétele.

 

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

Az általunk megtenni kért intézkedések vissza nem térő történelmi esélyt jelentenek a Tokaj-hegyaljai kistermelők és a TKZRT dolgozói számára - akik mindenekelőtt érdekeltek és érintettek a TkZRT eredményes működésében-, hogy saját sorsuk irányítását maguk vegyék kezükbe, az állami tulajdon garantált megőrzése és fejlesztésének kötelezettsége mellett. Ezért ismételten kérjük javaslatunkat megfontolni, kérésünket támogatni szíveskedjen.

 

 

Kelt: Tolcsva, 2009. július 08.

A bejegyzés trackback címe:

https://tokajiborvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr91310951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása